top of page
Metafunktioner

Metafunktioner handlar om olika betydelser som människor uttrycker genom t. ex. rösten och språket eller genom bilder mm. De betydelserna kan delas upp i tre kategorier: ideationella, interpersonella och textuella. Det är de här tre betydelserna som vi kallar för metafunktioner. Det finns alltså en ideationell metafunktion, en interpersonell och en textuell menar Björkvall och han förklarar dem på följande sätt:

 

 

Ideationell metafunktion

Vid kommunikation behöver man kunna skapa olika versioner av verkligheten, till exempel beskriva eller avbilda vem som gör vad mot någon annan eller vad som finns var i ett rum. Denna typ av betydelser hör till den ideationella metafunktionen.

 

Kort sammanfattat skulle en kunna säga att det handlar om att ge uttryck för olika erfarenheter.

Interpersonell metafunktion

Men språk och bilder används också för deltagande i olika typer av sociala aktiviteter. Exempelvis ställer människor frågor till varandra. En fråga är inte främst en version av verkligheten, utan ett krav på information från någon. Denna typ av betydelser, knutna till social interaktion, hör till den interpersonella metafunktionen, liksom attityder. Attityder kan uttryckas både genom språket och genom bilder.

 

Kort sammanfattat skulle en kunna säga att det handlar om tilltal och positionering.

Textuell metafunktion

Slutligen finns den textuella metafunktionen som är lite annorlunda. Betydelser som hör till denna metfunktion har att göra med hur ideationella och interpersonella betydelser knyts samman och fungerar som texter i kommunikativa sammanhang. För att ett meddelande ska fungera som text måste det knytas ihop på ett sätt så att det uppfattas som en meningsfull och motiverad helhet av dem som deltar i kommunikationen. detta hör till den textuella metafunktionen.

 

Kort sammanfattat skulle en kunna säga att det handlar om hur resurserna i texten samverkar med varandra

bottom of page